De Berner Sennenhond is tegenwoordig een populaire gezins- en waakhond en dat heeft hij niet alleen te danken aan zijn mooie uiterlijk maar ook aan zijn innemend karakter.

Eigenschappen

In één lange zin samengevat heeft een Berner Sennenhond een trouw, aanhankelijk, rustig, vriendelijk, goedmoedig, intelligent, gehoorzaam, volgzaam, oplettend, waakzaam, evenwichtig, zelfverzekerd, gevoelig en beschermend  karakter met een groot aanpassingsvermogen. Veel van deze karaktereigenschappen zijn te herleiden uit de geschiedenis toen ze een doelmatige functie hadden.

Omgang met mens en dier

Door het goedmoedig, tolerant en evenwichtig karakter is het bij uitstek een hond die het goed met kinderen kan vinden. Dat is natuurlijk geen vrijbrief dat een Berner alles goed vindt, er zijn grenzen. Het is daarom zeer belangrijk dat kinderen wordt geleerd om met respect met een Berner om te gaan.
Als een Berner Sennen in zijn puppyperiode al vertrouwd wordt gemaakt met andere huisdieren, b.v. katten, konijnen of papegaaien, dan zullen ze zich netjes blijven gedragen in hun nabijheid. Ze hebben ook nagenoeg geen jachtinstinct, wat het wandelen in bossen en op heide veraangenaamd.

Trouwe vriend

Prettig is dat de Berner behoorlijk erfvast is en niet gauw alleen op stap zal gaan. Uitzondering is wanneer een reu een ‘lekker luchtje‘ ruikt.
Een Berner Sennen is ook een prima waakhond, hij is onomkoopbaar, trouw aan zijn eigen baas en huisgenoten.
Hij zal elke onbekende gast luidkeels aankondigen en ook in de gaten houden. Hij zal nooit agressief zijn en heeft een hele hoge bijtdrempel. Als een Berner blaft kan er gerust van uit worden gegaan dat er iets bijzonders aan de hand is, want van nature blaft hij weinig of niet.

Gehoorzaamheid

De Berner Sennenhond behoort tot één van de gehoorzaamste rassen. Door zijn intelligente en leergierige karakter is het een snelle leerling die graag iets voor zijn baas doet, mits er met zijn gevoelige aard rekening wordt gehouden.
Een Berner heeft geen harde hand nodig en reageert vaak juist averechts op een te boze stem van zijn baas. De stemming van zijn eigen mensen voelt hij, door zijn gevoelige aard, feilloos aan.
Het is overigens wel heel belangrijk dat een Berner Sennen het eerste levensjaar een consequente opvoeding krijgt, want anders wil hij op latere leeftijd nog wel eens neigen naar een eigenwijs en eigenzinnig karakter.

 Een Berner als pup

Een Berner als pup

Een Berner als puber

Een volwassen Berner