Voordat...

Voordat één van onze Bernerdames moeder mag worden, wordt ze eerst geröntgend. Rond haar eerste verjaardag op haar heupen en met 18 maanden worden haar ellebogen geröntgend. Wij hanteren de normen HD A of B en ED 0.
Zijn de uitslagen naar tevredenheid, is ze gezond en is haar karakter goed dan gaan wij rond haar tweede verjaardag op zoek naar een geschikte partner. Dat valt niet altijd mee, wij kijken naar de bloedlijnen, goed passend karakter maar ook of ze qua bouw bij elkaar passen. Natuurlijk is het karakter en de gezondheid van de reu ook belangrijk.
Ongeveer vier weken na de dekking laten wij een echo maken om te zien af de dekking is aangeslagen. Als blijkt dat de Bernermoeder zwanger is, breekt voor ons een tijd van afwachten aan.

Eindelijk…

Eindelijk is het zover. Na een zwangerschap van ongeveer 63 dagen komen de eerste voortekenen: hijgen, graven, onrustig, niet eten, enzovoort. Er breken een aantal spannende dagen aan voor de Bernermoeder en voor ons. Na de voortekenen kan het zomaar nog een dag duren voordat de eerste pup wordt geboren. Wij blijven tijdens de bevalling bij haar, om haar gerust te stellen, maar ook om de bevalling te volgen en of er geen complicaties optreden. Een bevalling duurt gemiddeld 24 uur. De Bernermoeder is dan helemaal opgebrand, maar reuze trots op de pups en wij zijn trots op haar!

Wanneer…

Wanneer de pups net geboren zijn slapen ze veel. Hun eerste levensbehoefte is moedermelk en moederwarmte.
Het gemiddelde geboortegewicht is 500 gram. Elke dag worden de pups gewogen en de gewichten worden genoteerd. Zodoende kunnen wij de gezondheid van de pups in de gaten houden.
De pups worden geboren met de oogjes en oortjes dicht. Ze zien niets en reageren niet op geluid. Als ze tien dagen oud zijn gaan heel voorzichtig de oogjes en oortjes open.
De neusjes en voetzooltjes zijn in het begin zacht en teer roze. Dat is maar van korte duur, in de volgende weken worden ze langzaam helemaal zwart.
Rust in de kraamkamer is de eerste weken belangrijk voor zowel de moeder als voor de pups. Vanaf de derde week mag de Bernermoeder kraambezoek ontvangen. In de daarop volgende weken mogen de pups regelmatig worden bewonderd. Zo kunnen de toekomstig baasjes de groei en ontwikkeling op de voet volgen.
De pups worden ontwormd op de leeftijd van twee, vier, zes en acht weken. In de zesde levensweek komt de dierenarts op bezoek. De pups worden onderzocht op hun gezondheid en ze krijgen hun eerste vaccinatie. Elke pup krijgt een Europees dierenpaspoort met een gezondheidsverklaring.
Voor alle pups wordt een stamboom aangevraagd. Op de leeftijd van ongeveer 6 weken worden de pups gechipt door de Raad van Beheer. Het chipnummer wordt vermeldt op het FCI stamboom. Tegelijk wordt er ook DNA van de pups afgenomen, elke pup krijgt een officieel DNA certificaat mee.
De ontwikkeling van de pups is een boeiend proces. Hoe ze van een onzekere pup uitgroeien tot een ondernemende vrije pup. Als het weer het toelaat gaan ze elke dag een aantal uren naar buiten om daar te ravotten en te spelen. Zodoende wennen de pups aan de zon, wind, buitengeluiden enz.
Vanaf de derde week beginnen de pups aan het zelfstandig eetproces, rond de zeven weken eten ze drie keer per dag puppybrokjes en hebben ze hun moeder niet meer nodig.
Wanneer de pups acht weken zijn mogen ze met hun nieuwe baasjes mee. De nieuwe baasjes krijgen een mapje met informatie mee waarin voedingstips, gezondheidstip en opvoedingstip staan. Verder zit er een kopie van de HD en ED uitslagen van de ouders bij en de groeitabel van de pups van nul tot vijf kg. Wij mogen de pupeigenaren  een puppypakket meegeven en natuurlijk, niet te vergeten, het troostdoekje met de nestgeur voor de eerste dagen en nachten.

Nadat...

Nadat de pup met z’n eigen baasje is mee gegaan valt er voor ons een stukje zorg weg, maar niet alles! Vooral als het voor de pupeigenaren hun eerste pup is, kunnen ze tegen veel onverwachte vragen en problemen lopen. Wij zijn dag en nacht bereid om de vragen te beantwoorden en doen ons best om de problemen samen op te lossen.
Daar wij kleinschalig de mogelijk hebben zien wij graag een Berjanko-nakomeling terug om te komen logeren. Wij zijn altijd benieuwd hoe een pup is uitgegroeid tot een volwassen Berner.

Bedenk...

Bedenk dat een pup in huis vooral in de eerste periode heel veel zorg, tijd en energie kost. Bedenk ‘heb ik die tijd er voor en wil ik die tijd er voor vrij maken’,  bedenk ‘heb ik de ruimte er voor’, bedenk…… enzovoort.
Trap lopen is niet goed voor de gewrichten van een Berner, dus eventuele geïnteresseerde met een bovenwoning of flat is de Berner Sennen niet het geschikte ras. Voor de gezondheid van een opgroeiende Berner is een tuin belangrijk.
Wij vinden het heel belangrijk dat een Berjanko-nakomeling een goed leven krijgt. Een pup in huis is tenslotte toch een gezinsuitbreiding en geen pak suiker dat in de kast kan worden gezet. Daarom adviseren wij iedere geïnteresseerde om zich goed in het ras te verdiepen, maar ook wat het betekent om een pup en later een volwassen Berner van formaat in en om huis te hebben. Hopelijk heeft u toch een Berner voor gemiddeld acht tot tien jaar.

De moeder

De kraamkamer

De oogjes van de pasgeboren pups zijn nog dicht

Rust is belangrijk in de eerste weken

De pups worden onderzocht

Heerlijk met z'n allen buiten

Lekker spelen

De groei en ontwikkeling gaan razendsnel

Naar een nieuw huis