De pup en zijn verzorging

Naast de opvoeding van een pup moet er ook aandacht zijn voor de verzorging van een Berner pup.
Als de pup bij u thuis komt heeft hij een wollige en pluizige puppyvacht, maar deze verandert snel in de definitieve vacht. De staart verandert het eerst en daarna kruipt het langzaam naar voren, naar zijn kop, totdat zijn hele vacht is verwisseld. Op de oren blijft de pluizige vacht nog het langst aanwezig.
Het is goed om de pup van het begin af aan te laten wennen aan een regelmatige borstelbeurt. Goed voor de huid en de vacht, maar het zorgt er ook voor dat u weinig hondenharen in huis vindt.
Een volwassen Berner Sennenhond heeft wel een dikke dichte vacht, maar toch is het niet een hele bewerkelijke vacht. Door de structuur van de vacht zijn modder en ander vuil makkelijk uit te borstelen. 
Het is voldoende wanneer een volwassen Berner 1 keer per week wordt geborsteld. De plaatsen die extra vachtverzorging verdienen zijn achter de oren, de borst, hals en de broek. Deze plekken zijn erg gevoelig voor klitvorming. Als er desondanks toch erge klitvorming  is ontstaan, kunt u bij een trimsalon ontklitter halen of de klit voorzichtig wegknippen.
Als het noodzakelijk is kan een Berner worden gewassen, het is erg belangrijk om hiervoor altijd een goede hondenshampoo te gebruiken.

Ogen

De ogen hoeven alleen schoongemaakt te worden wanneer er vuil of opgedroogd traanvocht in zit. Beter met een vochtige tissue dan met een watje vanwege de pluisjes die watjes achter laten.

Oren

Een Berner is niet direct gevoelig voor oorproblemen, maar regelmatige controle is goed. Bij normale omstandigheden is het voldoende om de oorschelp eens per maand schoon te maken met een vochtige tissue. Gebruik hier nooit een wattenstaafje voor omdat dat het vuil verder in het oor duwt.

Nagels

Over het algemeen slijten de nagels vanzelf als de Berner op een harde ondergrond loopt. Toch is regelmatige controle niet overbodig. Te lange nagels zijn hinderlijk en pijnlijk en kunnen de stand van de tenen en voeten en zelfs zijn hele gangwerk beïnvloeden.
Om de nagels te knippen heeft u een speciale nagelschaar nodig welke in een dierenspeciaalzaak te koop is. Ook kunt u aan uw dierenarts vragen om de nagels te knippen.
Verder kunt u de haren die tussen de voetzolen uitsteken regelmatig wegknippen.

Gebit

Net als een pup zijn vacht verwisselt, verwisselt hij ook zijn tanden. Tussen de 4 en 6 maanden vindt de tandenwisseling plaats. In deze periode zal hij meer behoefte hebben om ergens op te bijten en te kauwen. Het is dan verstandig om  de pup wat kauwattributen te geven om te voorkomen dat hij zijn tanden in het meubilair zet.
Het kan gebeuren dat onder een vastzittend melktandje de nieuwe tand niet goed kan doorkomen. Laat dit niet te lang duren, consulteer tijdig de dierenarts om scheefgroei te voorkomen.
Om bij een volwassen Berner tandsteen te vermijden is het belangrijk dat hij harde brok krijgt. Ook kauwbotten zijn goed voor het gebit en werken tandsteen tegen. Ze horen eigenlijk standaard bij de dagelijkse behoefte van een Berner. Geef nooit botten van gevogelte, varkens of wild! Deze kunnen gaan splinteren en daarna de bek en het spijsverteringstelsel beschadigen.
Regelmatige gebitscontrole is goed. Om tandaanslag te voorkomen kunt u de tanden poetsen met een kindertandenborstel en hondentandpasta gebruiken. Wel is belangrijk om de pup er zo jong mogelijk aan te laten wennen.

Slaapplaats

Een koele en tochtvrije slaapplaats heeft de voorkeur, maar ook een rustige plek is van belang. Een bench is ideaal voor een pup, introduceer het positief, het is zijn plek om zich in terug te trekken.
Een volwassen Berner kan zijn voorkeur geven aan een deken, kussen of iets dergelijks.

Enting

De eerste enting krijgt de pup rond zijn zesde levensweek. Zijn tweede enting rond negen weken en zijn derde en laatste enting met twaalf weken. Dan pas is de pup volledig beschermd. Deze cocktailenting moet jaarlijks worden herhaald.
Bij Berners en andere honden die bij ons komen logeren stellen wij als voorwaarde dat ze de jaarlijkse cocktailenting hebben gehad en tevens een extra enting tegen bordetella (kennelhoest) om zo uw en onze Berners te beschermen tegen eventuele vervelende gevolgen van de logeerpartij.

Ontworming

Onze Bernerpups worden ontwormd op de leeftijd van twee, vier, zes en acht weken. Wij adviseren om het nogmaals te herhalen met drie, vier en zes maanden. Daarna is het belangrijk om ze vier keer per jaar te behandelen tegen wormen, zeker als zij samenleven met kinderen is het belangrijk om deze frequentie aan te houden.

Vlooien- en tekenbestrijding

De pups die bij ons vertrekken naar hun nieuwe thuis zijn preventief behandeld tegen vlooien en teken. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om dit regelmatig bij te houden. De frequentie van de behandeling is afhankelijk van het middel dat u gebruikt.

Voeding

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, de informatie over de voeding van een Berner. Onze pups krijgen Royal Canin Giant Puppy brok. Deze brok is speciaal gemaakt voor grote honden rassen waar de Berner Sennen ook onder valt. Het is belangrijk dat een Berner, zeker in zijn groeifase, goede brokken krijgt. Goede brokken kunnen veel gewrichtproblemen voorkomen.
Ook onze volwassen Berners krijgen Royal Canin hondenbrokken, een complete en volledige maaltijd van een kwalitatief goed merk. Alle voedingstoffen die een Berner nodig heeft zitten erin.
Te lang puppyvoeding geven is niet goed. Overschrijden van de aangegeven leeftijd is zeker niet verstandig, stap eerder iets vroeger dan later over op de Royal Canin Giant Junior.
Eventueel kan er af en toe een vleesdag worden ingelast, maar nodig is dat absoluut niet.
Er hoeft geen extra calcium worden toegevoegd. Te veel calcium kan een hond niet uitscheiden en zal zich af zetten op onder meer de gewrichten met de nadelige gevolgen van dien.
Ook diner heeft geen enkel effect, het is alleen maar gevoelsmatig dat hij ook een 'warm prakkie' krijgt. Het is zelfs slecht voor het gebit en voor de darmflora. 
Berners staan er om bekend dat ze echte lekkerbekken zijn, ze hebben aanleg om te dik te worden. Probeer dit te voorkomen, houdt uw hond slank. Door overgewicht worden de gewrichten van een opgroeiende Berner overbelast wat o.a. HD en ED kan veroorzaken. Kunt u de ribben door de vacht gemakkelijk voelen en hoeft u niet door een speklaagje te duwen, dan is uw hond niet te dik. De achterste rib moet nog zichtbaar zijn.
Af en toe snacken mag uiteraard, maar met mate!!! Daarnaast behoort een Berner de hele dag fris en vers drinkwater tot zijn beschikking te hebben.

Meer informatie over Royal Canin

Algemene informatie over Royal Canin.
Specifieke voedingsinformatie van Royal Canin.

De pluizige pupyvacht verandert

Tandenpoetsen vroeg aanleren

Een bench zorgt voor rust en veiligheid

Kauwmateriaal voor een sterk gebit

Vrolijk en vriendelijk

Ogen alleen schoonmaken als ze vuil zijn

De eerste enting

Kauwmateriaal om de kauwbehoefte te vervullen

Een goede verzorging is essentieel

Ook aandacht is verzorging

Royal Canin Giant Puppy

Puppy brokken